Tämän vuoden viimeisessä kirjoituksessa käydään läpi työkenkien valintaa. Sopivat työjalkineet ovat isossa osassa työvaatetusta elleivät jopa olennaisessa osassa. Jos kenkinä on jotkin k…luikkarit niin hyvien työvaatteiden tuoma hyöty kaatuu aivan varmasti kantajansa mukana.

Jälleen kerran myös työkenkien valinnassa perusperiaatteet ovat samat kuin työvaatteiden kanssa.

  1. Jalkineiden valinnan pitää perustua työpaikan riskiarviointiin ja niihin vaaratekijöihin mitä työssä esiintyy.
  2. Jalkineiden koko, istuvuus ja käytettävyys.
  3. Ja viimeisenä valinnaisena ulkonäkö.

Ja jotta ei kävisi taas liian helpoksi, myös työjalkineita on erilaisia. Työhön valittavat jalkineet voivat olla turva-, suoja- tai työjalkineita. Kesään, talveen, sisälle tai jalkineisiin, joilla kuljetaan edes takas,  sisältä ulos ja taas takaisin. Hitsatessa ei ihan joka saapas ole turvallinen. Näiden lisäksi tulevat myös CE merkinnät.

No mitä hyötyä on selvittää oikeanlaiset työjalkineet. Olennaisten asioiden (kuten omiin jalkoihin oikea kengän koko, liukastuminen ja palamisen riski) lisäksi, turvajalkineiden käyttö voi estää useimmat varvas- ja jalkapohjan vammat.

Metsuri ei lenkkareissa lähde puita kaatamaan. Oikein kun kelit sattuu kohdilleen, koko metsään meneminen jää tekemättä, jos kengät ovat väärät. Oikeilla kengillä on jo pelkkä liikkuminen umpimetsässä jopa mukavaa. Olo on yhtä kevyt ryteikössä, kuin hirvellä. Kevyesti ylitetään kivet ja kannot kohti kaadettavaa puuta. Turvakärki takaa, ettei isompikaan oksa vahingoita varpaita. Tässä tietysti kohtuus, ei sitä nyt turvakärkienkään kanssa kannata mennä koipiaan työntelemään metsäkoneiden renkaiden alle. Vaikka hyvä kenkä suojaa siinäkin pahimmalta.

Työterveyslaitos on jälleen kerran apuna jalkineiden valinnassa. Seuraavana muutamia otoksia sieltä niille, jotka eivät jaksa lähteä sinne sivustolle seikkailemaan. Tosin on tässäkin kahlaamista. Muistutuksena kuitenkin, että sivusto on hyvä, myös muiden suojainten valintaan ja käyttöön.

Jalkineiden merkinnät ja niiden kertoma lisäsuojaus

Jalkineiden CE-merkintä ja standardin numero osoittavat, että jalkineet on hyväksytty henkilönsuojaimiksi ja ne suojaavat joltakin vaaralta tai useammilta eri vaaroilta. Suojausominaisuudet on merkitty kirjainlyhennelmällä. Turvajalkineen merkintä on S, suojajalkineen P ja työjalkineen O.

Turvajalkine

Turvajalkineessa on metallinen tai muovinen varvassuojus. Varvassuojus suojaa varpaita ja jalkaterää vähintään 20 kg painon tippuvalta esineeltä 1 metrin korkeudesta ja se kestää 1500 kg puristuksen.

Jalkineen merkintä: S

Suojajalkine

Suojajalkineessa on kevyempi varvassuojus, joka voi olla metallia, muovi- tai komposiittimateriaalia. Varvassuojus kestää vähintään 10 kg painon putoamisen 1 metrin korkeudesta ja kestää 1000 kg puristuksen.

Jalkineen merkintä: P

Työjalkine

Työjalkineessa ei ole varvassuojusta. Jalkineessa on ainakin yksi lisäsuojausominaisuus.

Jalkineen merkintä: O

Talvijalkineet ja niiden valinta

Parhaimman suojan ulkotöissä kylmässä antavat lämpöeristetyt varsikengät tai saappaat irrotettavalla lämpövuorella. Irrotettava lämpöpohjallinen eristää lämpöä ja lisää jalkineen käyttöikää. Jalkineen paksu ja kuvioitu ulkopohja estää lämmön johtumista ja lisää jalkineen lämmöneristävyyttä.

Valitse

  • lämpöeristetty varsikenkä tai nahkasaapas, tai saapas irrotettavalla huopavuorella
  • jalkine, jonka ulkopohja on 5-8 millimetrin kuvioinnilla
  • riittävän väljät jalkineet, jotta jalkineiden ja sukkien väliin jää tilaa eristävälle ilmakerrokselle
  • irrotettavat lämpöpohjalliset.

Hitsaajan turvajalkineet

Hitsaajan turvajalkineet antavat suojan kipinöiltä, säteilylämmöltä, pölyltä ja lialta. Puolivarsi- tai saapasmallinen nahkajalkine antaa suojan parhaiten kipinöitä. Turvajalkineissa on varvas- ja/tai naulanastumissuojus. Tarvittaessa pohja voi olla kuumankestävä.

Turvajalkineet antavat  tarvittavan suojan hitsauskipinöiltä ja ne eivät syty palamaan. Älä käytä hitsaustyössä lenkkikenkiä tai nauhallisia jalkineita. Suojaa nilkat ja estä kipinöiden lentäminen jalkineisiin. Käytä puolivarsi- tai saapasmallisia turvajalkineita.

Hitsaajan turvajalkineiden merkintä

  • standardin numero
  • CE-merkki
  • turvajalkineen merkintä on SB, S1, S2 tai S3
  • metallisen tai komposiitti- naulaanastumissuojuksen merkintä on P (sisältyy merkintään S3)
  • kuumankestävä pohja HRO

Standardit

  • SFS-EN ISO 20345 Henkilönsuojaimet. Turvajalkineet
  • SFS-EN ISO 20346 Henkilönsuojaimet. Suojajalkineet
  • SFS-EN ISO 20347 Henkilönsuojaimet. Työjalkineet
  • SFS-EN ISO 17249 Moottorisahankäyttäjän turvajalkineet
  • SFS-EN 15090 Palomiehen jalkineet
  • SFS-CEN ISO/TR 18690 Opas turva-, suoja- ja työjalkineiden valintaan, käyttöön ja ylläpitoon

Jos jaksoit kahlata aineiston läpi tänne saakka niin tässäpä vielä linkki sivuille. Siellä saa kulumaan vaikka koko päivän.

Ensi vuoden puolella tutkailemmekin huomiovaatteita.

Mukavaa loppuvuotta kaikille!

Linkki työterveyslaitoksen sivuille:

https://www.ttl.fi/teemat/tyoturvallisuus/henkilonsuojaimet/suojainten-valinta-ja-kaytto/jalkineet

Kategoriat: Työvaatteet