Monille meistä pyykinpesu on vähintäänkin viikottainen riesa, joka menee siinä muun arjen sivussa enempiä ajattelematta. Mutta kun sukeltaa työvaatteiden pesemisen saloihin, pääsekin aivan uuteen maailmaan. Ja hetken voi miettiä, onko nykymaailmassa mikään enää yksinkertaista.
Aloitetaanpa sieltä missä pyykinpesusta tiedetään kaikki eli ammattipesuloista. Ensimmäisenä eteen tulee tietenkin taas EU-lainsäädäntö, jonka mukaan ”työnantaja on vastuussa työntekijöidensä hyvinvoinnsta ja turvallisuudesta. Ja on velvollinen tarjoamaan työntekijöilleen asiaankuuluvat työvaatteet, jotka täyttävät niille asetetut standardit ja hygieniavaatimukset koko niiden elinkaaren”.
Ei edes jaksa koko litanjaa, mutta puretaampa tätä:
- ei koske alusvaatteita eikä omia vaatteita
- kaikilla aloilla ei ole pakollista käyttää työvaatteita
- standardivaatteet poikkeavat muista vaatteista, myös pesuasioissa
- säädökseessä mainittu kotipesun turvallisuusriski on: a.) standardivaatteiden peseminen väärin, jolloin esim. huomio-ominaisuudet kärsivät ja toinen seikka: b.) vaatteita käytetään liian kauan, että ovat jo lähes seittiä eivätkä enää suojaa.
Tässä artikkelissa unohdetaan siis kalsarit ja muut työvaatteiden alla (toivottavasti) käytettävät vaatteet.
Työvaatteiden tarkoitus on suojata erilaisilta vaaroilta kuten, lialta, öljyltä, kemikaaleilta ja mekaanisilta vaaroilta. Likainen työvaate ei suojaa yhtä hyvin kuin puhdas, koska lika heikentää suojausominaisuuksia ja näkyvyyttä, jos kyseessä huomiovaate. Pölyn ja lian hankaus voi tuhota kuituja. Ja muutenkin jos haalari on kuin tönkkösuolattu muikunkuori, niin vähintään siinä on ikävä tehdä mitään. Tavarat putoaa käsistä ja kumartuminen ei onnistu. Tai ei enää pääse ylös. Ja heikentynyt kuitu ratkeaa ahterista siinä rimpuillessa. Hyvässä lykyssä koko pölyinen haalari syttyy palamaan. Siinä ei musta huomiovaatekkaan auta eikä näy mihinkään. Vanha sanonta, että peseminen kuluttaa vaatetta enemmän ei siis pidäkkään paikkaansa, vaan lika kuluttaa sitä enemmän kuin peseminen. Jos pesee siis oikein.
Miten sitten pestä?
- pese työvaate mahdollisimman äkkiä likaantumisen jälkeen. Lika lähtee parhaiten silloin irti. Viikon jälkeen ei välttämättä lähde kuin leikkaamalla.
- Noudata aina valmistajan antamaa pesuohjetta. Löytyy niskasta ja sisäsaumasta sivusta lappu.
- Ja muista pestä työvaatteet erillään muista vaatteista. Vähintään samankaltaisten värien kanssa. Ja vielä tarkemmin, pese sertifioidut vaatteet vain muiden saman sertifioinnin vaatteiden kanssa, koska muista vaatteista saattaa irrota väriä tai kemikaaleja ja sen jälkeen sertifioidut vaatteet on pilalla.
- Lajittele työvaatteet pesulämpötilan, likaisuuden ja värin mukaan. Ja tässä muista se pesulapussa oleva pesuohje. Eli ei kaikkia 60c ja linkous 1400 kierrosta.
- Muista huomioida myös erilaatuiset vaatteet. Polyesteri, puuvilla, villa, kuorivaatteet, softshell, palosuojatut vaatteet. Pesuohjelapusta löydät ohjeet.
- Tyhjennä taskut, sulje vetoketjut, tarrat ja painonapit. Säilyy nepparit ja vetoketjut paremmin ehjinä, eikä ole kaikki vaatteet siinä yhdessä tarrassa kiinni.
- Ja huom! käännä vaatteet nurinpäin. Tämä ei ole joku neitikikka vaan estää vahingoittamasta kangasta ja heikentämästä heijastavaa materiaalia.
- Vältä turhaa liottelua. Pinttyneeseen likaan voi käyttää 5 min. liotusta värilliselle pyykille tarkoitetulla tahranpoistoaineella
- Muista käyttää oikeanlaista pesuainetta. Mieluiten erityisesti työvaatteille tai värillisille vaatteille tarkoitettua pesuainetta, koska väärä pesuaine voi vahingoittaa tai heikentää työvaatteen ominaisuuksia.
- Älä käytä huuhteluaineita, valkaisuainetta tai kirkasteita. Ne pilaavat työvaatteiden suojaavat ominaisuudet.
- Käytä oikeaa pesumenetelmää. Eli se pesulämpötila, mutta myös ne pesuohjeen muut ohjeet. Kaikkia ei voi lingota hulluuteen asti eikä edes silittää. Ja joitain ei edes saa pestä vedellä.
- Ripusta heti pesun jälkeen kuivumaan tai kuivaa tasolla. Vaatteet suoristuvat paremmin.
- Älä kuivaa suorassa auringonvalossa. Haalistaa värejä.
- Rumpukuivattavissakin työvaatteissa vältä ylikuivaamista. Huom! kuivaa vain sellaisia vaatteita kuivurissa, joissa se on ok. Kuivausrumpu kuluttaa aina enemmän vaatetta. Ja rumpukuivattavassakin ylikuivatus voi vahingoittaa vaatetta.
- Ja jotta ei menisi ihan helpoksi, myös vaatteessa mahdollisesti oleva painatus pitää ottaa huomioon. Jos haluaa, että se on tallella pesun jälkeen. Tässä korostuu lämpötila 40c, vaate nurinpäin ja ei kuivausrumpua.
Noin. Tässä kohtaa ehkä tulee mieleen, että pesulavaihtoehtokin on ihan hyvä olla olemassa. Jos kaikki 15 kohtaa tekee päinvastoin, niin aika varmasti työvaate on pilalla, painatus rullalla ja parhaassa tapauksessa vaate mikkihiiren kokoa.
Mutta ei hätää, säännöllinen pesu ja kunkin vaatteen omaa pesuohjetta noudattamalla, selviää kyllä ja työvaatteiden käyttöikä ja käyttömukavuus paranevat huomattavasti. Ja muistaa, että pesussa ei kannata käyttää voimakkaita pesu- tai liuotusaineita, sillä ne haurastuttavat vaatteiden materiaaleja ja haalistavat värejä.
Mikään vaate ei kuitenkaan kestä ikuisesti. Ammattilaisten sanoin ”ammattikäytössä työvaatekertoja kannattaisi aina olla kierrossa kolmet – yhdet päällä, toiset varalla ja kolmannet pesussa. Näin vaatteiden käyttöikä pitenee”.