Moni meistä ei ehkä kovin paljoa mieti mikä oikeastaan on työvaate. Ehkä ensimmäisenä tulee mieleen ajatus: ”Helppoa, kun ei tarvitse aamulla erikseen miettiä mitä vetää päälle.” Tai ”Vaate, jonka saa ilmaiseksi? Omat vaatteet ei kulu? Ei tarvitse pestä itse? Näytän hyvältä, omasta mielestäni, juuri tässä asussa?”

No oli ajatus mikä hyvänsä, aiheesta on kirjoitettu paljon. Työterveyslaitos on antanut asiasta jopa suositukset. Ja myös laki määrää asiasta jotakin.

Työ- ja suojavaateiden merkitystä on kuvattu seuraavasti:

”Oikeanlaisen ja sopivan työvaatetuksen avulla voi lisätä työviihtyvyyttä, -turvallisuutta ja tuottavuutta. Yrityskohtainen vaatetus antaa kuvan yrityksen imagosta.”

”Päällysvaatetuksen tarkoitus on suojata ulkoisilta vaaroilta ja haitoilta sekä muilta ympäristötekijöiltä. Välivaatetuksen tarkoitus on eristää kylmältä tai kuumalta. Alusvaatetuksen tarkoitus on siirtää hiki ja kosteus vaatetuksen ulompiin kerroksiin. On tärkeää varmistaa suojavaatteen, päähineen, käsineiden, jalkineiden ja muiden suojainten yhteensopivuus.”

Tuntuuko liian syvälliseltä? Toisaalta, jos kärjistettynä saa työpöksyiksi puristavat muovikassit, kun halvalla saatiin 100 kpl, voi aika varmasti sanoa, että kiville menee. Eikä ole turvallista. Ensin on hiki ja kohta pöksyt roihahtavat ensimmäisestä kipinästä tuleen. Tai sulaa nahkaan kiinni. On siis jopa järkevää, ensin miettiä, minkälainen työvaatetus on sellainen, että työtä pystyy tekemään omalla työpaikallaan. Ja joka työssä ei tarvitse miettiä turvallisuutta kalsareista lähtien.

Vaatevalinnassa muutama asia on kuitenkin oleellista, kuten

  • työympäristön mahdolliset vaaratekijät ja suojaustarve = suojaako vaate ko. työssä, järkevässä määrin.
  • mahdolliset altistumiset kemikaaleille = suojaako vaate, kestääkö vaate sen vai riittääkö oikeanlaiset suojahanskat
  • työasennot, mitä työvälineitä ja -menetelmiä joutuu käyttämään työssä = pystyykö vaatteen kanssa tekemään niitä hommia noin liikkumisen puolesta
  • pystyykö vaatetta käyttämään muiden työssä käytettävien suojainten kanssa = vaikka polvisuojat tai turvakengät, ettei nyt puntista jää kiinni
  • pystyykö vaatetta pesemään siinä lämpötilassa missä pitäisi, että pesusta on jotain hyötyä
  • jos joku jo kertoo, että joku vaate ei sovellu, niin älä hommaa sellaisia

Ja sitten muutama tärkeä lakijuttu:

Työvaatteessa ei ole erityistä suojausominaisuutta. Se on ammatti- tai työpaikkakohtainen vaatetus, esimerkiksi virkapuku, univormu tai ammattityövaate. Ammattivaatetusta käytetään esimerkiksi terveydenhuollossa, hotelli- ja ravintola-alalla, suurkeittiöissä ja siivousalalla.

Suojavaatetus kuuluu henkilönsuojaindirektiivin piiriin ja sen tulee olla EY-tyyppitarkastettu ja CE-merkitty. Standardit määrittelevät suojavaatetuksen tekniset vaatimukset. Suojavaatteessa on EN-standardin lyhenne ja sen merkinnässä on standardikohtainen tunnuskuva ja suojaustaso. Suojavaatetus on henkilönsuojain.

Suojavaatetusten käyttöalueita ovat muun muassa seuraavat:

  • erittäin näkyvä vaatetus
  • kemikaaleilta ja infektioilta suojaava vaatetus
  • kuumansuojavaatteet
  • kylmänsuojavaatteet
  • moottorisahan tms. viiltosuoja
  • pelastajien suojaimet

Jos yhtäkkiä huomasit, että aihe alkoikin kiinnostamaan, niin Työterveyslaitoksen sivuilta löytyy kattava tietopaketti aiheesta. Tosin etusivulla eksyy saman tien. Tarinaa on niin paljon, että siihen menee monta päivää siellä seikkaillessa. Mutta alta löydät linkin suoraan tähän aiheeseen.

Mukavia lukuhetkiä. Ei mene aika hukkaan.

https://www.ttl.fi/teemat/tyoturvallisuus/henkilonsuojaimet/suojainten-valinta-ja-kaytto/suojavaatetus

Kategoriat: Työvaatteet